miercuri, 21 decembrie 2016

Cum se ingrijijesc impletiturilor



Obiectele impletite din hartie se ingrijesc aproximativ la fel ca cele impletite din pai, rattan, bambus sau zambile de apa.

Este adevarat ca obiectele impletite sunt mai pretentioase, dar va asigur ca merita orice atentie suplimentara.


Contraindicatii in ingrijirea obiectelor impletite


In primul rand, vreau sa va spun ca obiectele impletite nu se tin in apropierea  sursele de caldura, cum ar fi soba sau caloriferul pentru ca s-ar putea deteriora. 

De asemenea, la lustrele cu abajururi impletite se folosesc numai becuri cu leduri, deoarece caldura degajata de celelalte becuri poate deteriora obiectul.

O alta contraindicatie este folosirea substantelor abrazive pentru intretinere.


Ingrijirea obiectelor impletite

  • Pentru curatarea temeinica a impletiturile din hartie,rattan, bambus sau zambile de apa, obiectul respectiv se aspira si apoi se curata cu peria si carpa folosind o solutie blanda de sapun. 
  • De asemenea, impletiturile din hartie se pot sterge de praf chiar si cu o carpa umeda cu Pronto, dar nu exagerat. 
  • Obiectele impletite si lacuite se pot curata si sub jet de apa. In primul rand cu o perie moale si o soluie de sapun lichid (adica, apa in care se pun cateva picaturi de sapun lichid) se perie obiectul impletit, dupa care se baga sub jetul de apa. Se lasa la uscat, niciodata sub soarele puternic.
  • Abajururile impletite din nuiele sau pai ale lustrelor, trebuie curatate regulat de praf, folosind duza pentru tapiterie a aspiratorului.
  • Abajururile din hartie (nu cele impletite din tubulete de hartie) nu trebuie curatate cu apa. Petele de pe abajururile veline impregnate se pot curata totusi cu apa cu sapun si alcool sanitar.
  • Obiectele delicate, cum sunt si cele din hartie, se curata foarte bine cu o pensula mica din par de porc, perfecta pentru a curata zonele care par inaccesibile.

In plus pentru curatarea mobilierului din rattan si nuiele :

  • Impletitura isi recapata culoarea deschisa daca sunt frecate cu o jumatate de lamaie. Se dovedeste util si un amestec de sare si otet, care se clateste apoi cu apa.
  • Rezistenta mobilelor impletite sporeste daca sunt frecate o data pe an cu o perie inmuiata in apa cu sare.
  • Sezuturile uzate ale scaunelor isi recapata forma daca sunt curatate cu peria inmuiata in apa fierbinte. Piesele de mobilier se lasa sa se usuce apoi la soare, dar nu direct, deoarece isi pierde culoarea.
  • Mobilierul din ratan se poate feri de uscare supunandu-l unui tratament cu ulei de lamaie. Paiele redevin astfel moi si nu se rup atat de repede.

Recomandari:

Mobilierul ținut în grădină sau pe terasă are nevoie de o îngrijire mai specială:
  • Pe timpul iernii este recomandat sa acoperiti mobilierul impletit cu o husă specială care să-l protejeze de variațiile de temperatură sau să le depozitați într-un spațiu uscat;
  • Daca are husa și perne, acestea trebuie realizate din material rezistent la umiditate. Insă, si asa se recomandă sa fie ferite de ploaie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *