joi, 2 februarie 2017

Cum se vopsesc tubuletele de hartie


Multa lume m-a intrebat cum si cu ce vopsesc tubuletele din hartie, daca le vopsesc ininte sau dupa ce impletesc.

In general, eu vopsesc tubuletele de hartie inainte sa le impletesc.

Puteti vopsi si cu spray-ul dupa ce ati impletit, dar numai daca obiectul impletit are o singura culoare. Va spun din experienta ca mie nu imi place aceasta metoda pentru ca am impresia ca vopseaua nu intra bine printre impletituri. De asemenea, se pierde si multa vopsea prin pulverizare.

Acum, am sa va spun cateva metode pe care le folosesc eu, dar sa stiti ca, cu cat capatati experienta in acest mestesug cu atat o sa descoperiti si singuri alte metode.

Exista mai multe retete de a vopsi tubuletele. 

In primul rand sortati tubulete, adica pe cele albe de cele cu scris pe ele.  Pe cele albe le vopsiti in culori deschise, iar pe cele cu scris le vosititi in culori inchise.




Ce vopseluri sau coloranti utilizam pentru a vopsi tuburile din hartie?


Pentru colorarea tuburilor din ziar, puteti utiliza o varietate de coloranti naturali, chimici si chiar produse alimentare.

Eu prefer sa folosesc substantele pentru colorarea lemnului pentru ca, hartia este facuta din lemn, deci, cu ce se vopseste lemnul cu astea se vopsesc si tubuletele din hartie.

Iata cateva retete testate chiar de mine pentru vopsitul tubuletelor:

Bait concentrat pe baza de apa.

Baitul pe baza de apa are avantajul unei uscari rapide si faptul ca nu este inflamabil. Baitul este o solutie obtinuta prin dizolvarea colorantilor solizi in apa. Este usor de aplicat, nepoluant si fara miros. Baitul coloreaza lemnul, astfel incat fibra lemnului este vizibila sau chiar pusa in valoare.

Folositi baiturile: de stejar, mahon, nuc, cires, pin, mesteacan, trandafir, pentru a vopsi tubuletele din hartie. Puteti folosi baitul in concentratia scrisa pe sticla sau il diluati cu apa in functie de cat de deschisa vreti sa iasa nuanta respectiva.

Solutie de 1:1 grund de amorsare (amorsa) cu apa + vopsea acrilica concentrata

Grundul de amorsare permite colorantului sa intre mai bine in fibra tubului, iar vopseaua sa nu se mai ia pe maini.

Puteti folosi numai paleta de baza a vopselurilor acrilice dupa care, acestea se pot combina intre ele si obtine alte nuante diferite. (ex: Albastru+ galben = da mai multe nuante in functie de ce culoare predomina). Pentru a nuanta acest amestec se poate adauga cateva picaturi de bait inchis.

Culorile acrilice sunt culori pe baza de apa obtinute prin amestecul pigmentilor cu un liant pe baza de emulsie acrilica. 

O particularitate a culorilor acrilice consta in aceea ca au o viteza mare la uscare si odata uscate, ele devin insolubile in apa, formand o pelicula elastica, puternic aderenta la support.


Solutie de 1:1 grund de amorsare (amorsa) cu apa + pigmenti coloranti.

Pigmentii coloranti pudra sau lichida. Pigmentii coloranti pudra pe care i-am folosit sunt oxizii. Sincer, oxizii sunt mai ieftini, dar eu nu m-am impacat prea bine cu ei, plus ca am citit ca acesti oxizi folositi in cantitati mai mari sunt toxici (bine ca aici nu folosim cantitati mari).

Cel mai bine, m-am impacat cu pigmentii supraconcentrati, cei care se pun pentru colorare in vopseaua lavabila.

Spray acrylic pe baza de apa. 

Se poate folosi dupa ce produsul este gata impletit. Pierderea de vopsea este mai mare in acest caz.

Intr-un articol anterior, am spus ce vopseluri se pot folosi si unde le gasiti.

Cum se vopsesc tuburile din ziar?


Inainte sa vopsiti o cantitate mai mare de tubulete, incercati nuanta de vopsea pe cateva tubulete. Dupa ce se usuca va dati seama daca este nuanta pe care o doriti sau mai trebuie sa adaugati putin colorant. Intotdeauna dupa ce se usuca tubuletele, nuanta culorii este mai deschisa.

Daca aveti o cantitate mai mica de tubulete pentru vopsit, puteti sa le asezati pe un plasic si sa le colorati cu o pensula lata de 5-6cm.

Luati un manuchi de 10-15 tubulete, asezati-le pe plastic si incepeti sa vospsiti la un capat. De la celalat capat rotiti tubuletele usor astfel incat sa le vopsiti pe toate partile. Dupa aceea intoarceti manuchiul de tubulete si le vopsiti si la celalalt capat.

O alta modalitate de a vopsi este sa folositi o sticla cu gatul larg. Preparati vopseaua intr-o sticla de 1 1/2l. Luati un manuchi de tubulete, in jur de 10buc. si introduceti-le cu un capat in sticla. Dupa ce se vopseste, scoateti si introduceti si capatul celalalt. Tineti sa se scurga vopseau bine din tubulete inainte sa le scoateti din sticla.

Cand aveti de vopsit o cantitate mai mare de tubulete, folositi o tava mai veche. Turnati o cantitate de vopsea in tava, dupa care adaugati tubuletele. Impingeti cu mana tubuletele, astfel incat vopseaua sa le acopere. Daca tubuletele nu sunt acoperite bine de vopsea, mai adugati peste ele putina solutie de vopsea pregatita inainte.

Alte retete, pe masura ce le gasesc si testez, vi le voi arata.

Daca vreti sa fiti la curent este bine sa-mi trimiteti un mesaj sau sa va abonati la canalul meu.

Tonuri si nuante de culori folosite la impletiturile din hartie.


Pentru vopsirea tubuletelor de hartie este necesar sa aveti cel putin cele trei culori fundamentale: rosu, galben albastru.

Celelate sunt culori derivate care se obtin amestecand in proportii egale , doua cate doua , culorile fundamentale:

          Portocaliu = rosu + galben
          Verde = galben + albastru
          Violet = rosu + albastru

Amestecarea culorilor (atat a celor fundamentale cat si a celor derivate) prezinta un interes deosebit in procesul de vopsire.

Un alt exemplu de aplicabilitate a amestecarii culorilor in procesul de vopsire il constituie revopsirea in negru a unor tubulete vopsite in alta culoare.


De exemplu, pentru a vopsi in negru niste tubulete de culoare rosie, se foloseste un amestec de coloranti: negru cu verde inchis, in proportie de 1 la 3.

Astept intrebari, sugestii sau sfaturi.

Pana atunci, urmariti video de mai jos pentru a vedea efectiv cum se pregateste si vopsi cu pensula tubuletele de hartie.




Un sfat: 
- vopsiti tubulete doar cat aveti nevoie; 
- cand adaugati amorsa in solutia de colorat, inainte de a impleti, umeziti tubuletele cu un pulverizator cu apa, impachetati-le intr-un plastic, iar dupa 10-15 minute puteti incepe sa impletiti. Altfel, veti constata ca tubuletele se rup la impletit.








Articole pe aceeasi tema:

Cum aleg culorile unui produs impletit din hartie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *