vineri, 15 iulie 2016

Cum se aseaza masa?



Obiceiul de a invita prietenii, cunostintele, rudele la mese festive sau la un aperitiv este bine cunoscut in tara noastra si de aceea calitatea de a fi ospitalier trebuie pastrata si dezvoltata cu grija.

Pentru ca primirea oaspetilor nostri sa fie reusita, invitarea acestora trebuie sa coincida cu dorinta noastra de a petrece o dupa amiaza sau o seara placuta.

De asemenea, pentru a crea o atmosfera placuta trebuie sa se tina seama de cateva lucruri deosebit de importante si anume:

-      -  Invitatiile trebuie facute cu atentie, pentru ca oaspetii nostri sa se intalneasca cu placere sau daca abia acum se cunosc sa constituie atat pentru ei cat si pentru noi un eveniment placut.

-      -  Locuinta noastra trebuie sa aiba un aspect desebit de ingrijit, totul sa fie curat si ordonat si sa capete o infatisare sarbatoreasca.

-      -  Tot ceea ce oferim oaspetilor nostril – aperitive, mancaruri sau dulciuri sa fie de buna calitate si frumos prezentate, bauturile reci si potrivite felurilor de mancare servite.

In randurile de mai jos veti gasi cateva sfaturi despre aranjarea mesei, sfaturi care pot fi folosi oricarei femei si care pot fi adaptate si imbogatite dupa gustul propriu fiecaruia.

Aranjarea mesei de sarbatoare


A aranja o masa cu rafinament si eleganta este o arta care se invata.

Cand dorim sa oferim prietenilor sau rudelor o masa, aceasta trebuie sa capete un aspect sarbatoresc si trebuie sa ne straduim sa obtinem un efect excelent. 

  •        In primul rand trebuie sa se tina seama de numarul de persoane. Masa trebuie sa fie iluminata uniform. Cand sursa de lumina nu este suficienta se recurge la lumanari.
  •    Daca se aseaza mai multe mese una langa alta, acestea trebuie sa aiba aceeasi inaltime.
  •    Scaunele trebuie asezate astfel incat nimeni sa nu stea intre mese.
  •    Masa se acopera cu fata de masa din damasc de culoare alba: cele din olanda sau olandina se pot alege de culoarea fildesului sau galben-auriu.
  •    Daca se pregateste o masa pentru un numar restrans de persoane, salatiera si compotiera pot fi puse la mijloc, desi felurile respective este mai bine sa fie aduse in ultimul moment de la gheata.
  •    Daca la masa sunt mai mult de sase persoane, mijlocul ramane liber pentru flori, sau pentru platourile de cristal, cu fructe de desert aranjate printre frunze.


  •    Tacamurile se aseaza astfel: lingura de supa si cutitul la dreapta farfuriilor, furculita in stanga, lingurita si tacamul de desert in fata farfuriei. De multe ori linguritele se aduc impreuna cu farfurioarele de desert, atunci cand acesta se serveste pe farfurioara.
  •    Daca avem mai multe cutite, acestea se aseaza la dreapta, de la margine spre farfurie: cutitul pentru gustari sau peste, apoi cutitul pentru carne.
  •    Daca avem mai multe furculite, acestea se aseaza la stanga de la margine spre centru: furculita de gustare, furculita pentru peste, furculita mare.
  •    Paharele se aseaza in fata farfuriilor in ordine crescanda de la dreapta spre stanga. Chiar daca se serveste un singur fel de vin, se pun trei pahare de marimi diferite: pentru tuica, pentru vin si unul mare pentru apa. Paharele de lichior se aduc pe o tava, cu sticla lor, cand se servesc desertul si cafeaua. 

Ca o concluzie la cele de mai sus, iata modul formal:




  •    Farfuriile pentru salata si castronasele pentru compot se pun in fata farfuriilor, spre stanga.
  •    Servetelul se poate pune pe farfurie sau la stanga farfuriei strans in diferite forme.

Cu tacamurile asezate intr-un pliculet handmade si servetul prins cu un trandafir, ambele confectionate chiar de dumneavoastra din hartie de filtru ii veti surprinde pe oaspeti intr-un mod placut. Puteti colora hartia de filtru dupa cum aveti nevoie asa incat totul sa fie asortat. 

Iata acest mod de asezare informal de care va spuneam:



alt set intr-o alta culoare:





-      
Oaspetii se aseaza la masa la invitatia gazdei. Ea indica fiecaruia locurile. Toata lumea ia loc dupa ce se aseaza gazda.

Spuneam si repet, fiecare gospodina foloseste aceste reguli adaptate si imbogatite dupa gustul propriu al fiecaruia.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *